Hot och våld mot skolpersonal är ett växande arbetsmiljöproblem i Sverige. Under de senaste tio åren har Arbetsmiljöverket sett en tydlig ökning av anmälningar om allvarliga tillbud och svåra personskador från skolor över hela landet. Trots detta finns en oro för att många incidenter aldrig rapporteras, vilket innebär att mörkertalet kan vara stort.
Arbetsgivarens ansvar att anmäla och agera
Enligt arbetsmiljölagen har arbetsgivaren skyldighet att anmäla allvarliga händelser, såsom hot och våld, till Arbetsmiljöverket. Bedömningen av vad som räknas som ett allvarligt tillbud ligger hos arbetsgivaren, men myndigheten betonar att det alltid är bättre att anmäla en incident än att avstå. Oavsett om en anmälan leder till myndighetsåtgärder eller inte, måste arbetsgivaren utreda händelsen och vidta åtgärder för att förhindra att något liknande sker igen.
Systematiskt arbetsmiljöarbete är avgörande
Arbetsmiljöverkets uppdrag är att säkerställa att skolorna har ett välfungerande arbetsmiljöarbete med riskbedömningar och handlingsplaner. Vid inspektioner granskas arbetsgivarens rutiner för att hantera arbetsmiljörisker, och vid brister kan krav på förbättringar ställas.
När hot och våld förekommer i skolmiljön kan även andra myndigheter behöva involveras. Polisen kan till exempel utreda om brott har begåtts, särskilt vid grova incidenter.
Ökade anmälningar och nationella inspektioner
Under våren kommer Arbetsmiljöverket att presentera resultaten av en omfattande inspektionsinsats där över 1 500 skolor har granskats. Myndighetens tidigare rapport, publicerad i oktober 2024, visar att hot och våld främst handlar om elever som agerar utåt mot lärare, specialpedagoger, assistenter och annan skolpersonal. Problemet är lika utbrett i storstäder som i mindre orter och landsbygd, och det finns inga tydliga skillnader mellan kommunala skolor och friskolor.
Antalet anmälningar om svåra personskador och allvarliga tillbud har ökat, både till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. Detta beror delvis på en ökad benägenhet att anmäla, men också på att problemen med hot och våld i skolmiljön faktiskt har blivit större.
Arbetsmiljöverket fortsätter sitt arbete för att skapa en tryggare skolmiljö och uppmanar skolor att ta sitt arbetsmiljöansvar på allvar. En säker arbetsmiljö är en förutsättning för att både personal och elever ska kunna trivas och utvecklas i skolan.