Asbest är ett farligt material som kan orsaka allvarliga hälsoproblem, särskilt vid rivningsarbeten. Arbetsmiljöverkets regler och tillstånd finns till för att skydda arbetstagare från dessa risker, men en granskning av Sveriges Radio visar att vissa arbetsgivare hittar sätt att kringgå systemet och därmed utsätter sina anställda för fara.
Förbudet mot asbest har varit i kraft inom EU sedan 2005, men undantag kan göras i särskilda fall, exempelvis för att forska eller riva byggnader som innehåller asbest. Trots detta visar granskningen att det är möjligt för oseriösa aktörer att fuska med tillstånd och utsätta arbetstagare för livsfarliga arbetsmiljöer.
För att täppa till dessa luckor planerar Arbetsmiljöverket flera förändringar. En idé är att använda tekniska lösningar som gör det omöjligt att anmäla asbestsanering utan ett giltigt tillstånd. Myndigheten överväger också att skärpa kraven på utbildningar för de som hanterar asbest, så att bara de som verkligen har rätt kompetens får arbeta med materialet.
Nya EU-regler skärper riktlinjerna
2023 kom ett nytt EU-direktiv som ställer hårdare krav på hantering av asbest. De nya reglerna, som just nu diskuteras i Sverige, föreslår bland annat lägre gränsvärden för hur mycket asbestdamm som får finnas i luften, fler medicinska kontroller för utsatta arbetstagare och bättre utbildningar för de som riskerar att komma i kontakt med asbest. Genom dessa åtgärder hoppas Arbetsmiljöverket att säkerställa en tryggare arbetsmiljö och minska risken för att fler utsätts för de allvarliga hälsoproblem som asbest kan orsaka.