Trötthet är en ofta förbisedd risk i arbetsmiljön som kan påverka både prestation och säkerhet negativt. Enligt en ny undersökning upplever tre av tio anställda en sådan nivå av energibrist och trötthet efter arbetsdagen att de inte orkar med aktiviteter på fritiden. Unga och kvinnor är särskilt drabbade.
Brist på sömn påverkar hjärnans frontallob, vilket försämrar vår förmåga att hålla fokus, lösa problem och tänka kreativt. Rutinarbete kan fortfarande utföras, men när oväntade situationer uppstår blir det svårare att hitta nya lösningar. Arbetsminnet påverkas också, vilket gör det svårare att komma ihåg information och filtrera bort irrelevant stimuli. Dessutom kan sömnbrist leda till ökad känslighet, vilket påverkar relationer på arbetsplatsen negativt.
För att hantera trötthetsrelaterade risker på arbetsplatsen är det viktigt att skapa en miljö där medarbetare känner sig trygga att diskutera sömnproblem. Inom flygindustrin används exempelvis ”Fatigue Risk Management”, ett systematiskt arbetssätt för att förebygga risker kopplade till trötthet. Detta inkluderar att utforma arbetsscheman som möjliggör tillräcklig sömn mellan passen och att använda modeller som förutsäger trötthetsrisker baserat på arbetstider och människans biologiska klocka.
Även i branscher utan skiftarbete finns åtgärder för att minska trötthetsrelaterade risker. Det är viktigt att främja återhämtning både under och efter arbetsdagen. Att ge utrymme för reflektion och se till att medarbetare hinner bearbeta arbetsrelaterade händelser innan de går hem kan bidra till bättre återhämtning.