Myndigheten för arbetsmiljökunskap har inlett ett projekt för att sammanställa aktuell forskning om säkerhetskultur och säkerhetsbeteende inom socialtjänsten.
Många anställda inom socialtjänsten, särskilt socialsekreterare, utsätts ofta för hot, våld, personangrepp och förtal i sitt arbete. En nyligen publicerad rapport i serien Statens offentliga utredningar (SOU) betonar vikten av att skydda offentligt anställda inte bara mot hot och våld, utan även mot påtryckningar, förolämpningar och kränkningar. För att skapa en tryggare arbetsmiljö inom socialtjänsten är det avgörande att ledningen och chefer främjar en positiv säkerhetskultur. En genuin säkerhetskultur kan leda till goda säkerhetsbeteenden bland medarbetare, vilket i sin tur minskar risken för olycksfall och incidenter.
Syftet med kunskapssammanställningen är att identifiera interventioner, arbetssätt, metoder eller faktorer i arbetsmiljön som bidrar till en god säkerhetskultur och säkerhetsbeteende. Monica Kaltenbrunner, processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap, påpekar att socialtjänsten lägger allt större fokus på säkerhetsfrågor och att denna sammanställning förväntas ge värdefulla insikter på flera nivåer inom verksamheterna.
Studien genomförs av Jason Martin och Mattias Elg vid Linköpings universitet på uppdrag av myndigheten. Publiceringen av kunskapssammanställningen är planerad till december 2025.