10.7 C
Stockholm
onsdag, april 16, 2025

Framgångarna med kortare arbetstid sprids till fler kommuner

Efter framgångarna med kortare arbetstid på Sahlgrenskas ortopediska operationsavdelning i Mölndal sprider sig nu konceptet till fler kommuner och regioner i Sverige. Mölndalsmodellen, som infördes för tio år sedan för att hantera höga sjukskrivningstal och hög personalomsättning, innebär en 32-timmars arbetsvecka fördelad på fem intensiva sextimmarspass samt två timmars utvecklingstid per vecka. Denna modell har lett till positiva effekter såsom minskad personalomsättning, lägre sjukfrånvaro och ökad effektivitet, vilket i sin tur har resulterat i fler genomförda operationer per år.

Inspirerade av Mölndalsmodellen har Region Östergötland genomfört ett tvåårigt pilotprojekt med 34-timmars arbetsveckor på operationsavdelningarna i Norrköping och Linköping. Projektet avslutades i september, och verksamheten fortsätter med de kortare arbetstiderna i väntan på politiska beslut.

I Stockholmsregionen planeras ett liknande pilotprojekt att starta hösten 2025, med en budget på 200 miljoner kronor avsatt för ändamålet. Totalt ska 1 400 anställda på akutsjukhusens operationsavdelningar få en förkortad arbetsvecka på 34 timmar, varav 600 är undersköterskor.

Denna trend med kortare arbetstid sprider sig även till äldreomsorgen. Enligt en kartläggning från september 2024 har 36 procent av Sveriges kommuner infört någon form av arbetstidsförkortning inom äldreomsorgen, ofta genom särskilda helgtjänster med sänkt heltidsmått. Ytterligare 11 procent av kommunerna planerar att införa liknande åtgärder.

Erfarenheterna från dessa initiativ visar att kortare arbetstid kan bidra till förbättrad arbetsmiljö, ökad personalnöjdhet och effektivitet, samt minskad sjukfrånvaro och personalomsättning. Det återstår att se hur dessa modeller kommer att påverka arbetslivet i Sverige på lång sikt.

Redaktör
Redaktörhttps://arbetehalsa.se
Trygghet skapar framgång, varje dag på varje plats!

relaterade inlägg

Senaste inlägg