Antalet sjukskrivningar på grund av stress fortsätter att öka, trots att det finns kunskap om hur dessa kan förebyggas. Under 2024 har en ny högstanivå noterats, och det är framför allt kvinnor i åldrarna 30–39 år som är mest drabbade. Detta framgår av Försäkringskassans senaste rapport om psykisk ohälsa.
Mellan 2019 och 2024 har antalet pågående sjukskrivningar kopplade till stress ökat från 34 700 till 43 500. Det motsvarar en ökning på 25 procent. Kvinnor löper dessutom mer än dubbelt så stor risk som män att drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa. Anledningen är delvis att kvinnor är överrepresenterade i välfärdssektorns yrken, såsom vård, skola och omsorg, där arbetsmiljön ofta brister. Dessutom tar kvinnor generellt ett större ansvar för hem och familj, vilket leder till en dubbel arbetsbörda.
Rapporten visar också att risken för psykiatriska diagnoser ökar markant från 25-årsåldern och är hög fram till 45-årsåldern. En tydlig topp finns mellan 30 och 39 år. Denna period sammanfaller ofta med småbarnsåren, och föräldrar med yngre barn, särskilt i åldrarna 3–8 år, har högre sjukfrånvaro. Sjukskrivningarna är dessutom vanligare bland dem som har fyra eller fler barn.
Att skapa balans mellan arbetsliv och fritid, samt mellan arbete och återhämtning, är avgörande för att minska risken för stressrelaterad sjukskrivning. För kvinnor, som ofta tar ett större ansvar för barn och hem, är detta en särskild utmaning, vilket gör dem mer utsatta för denna typ av ohälsa.