8.7 C
Stockholm
lördag, april 19, 2025

Unga i arbetslivet: En utsatt grupp med stora utmaningar

Unga arbetstagare i Sverige, särskilt de mellan 20 och 24 år, möter en unik och ofta utmanande arbetsmiljö. Det framkommer av en rapport från Arbetsmiljöverket. Trots höga sysselsättningsnivåer är de mer utsatta än äldre kollegor för arbetsolyckor, osäkra anställningsvillkor och andra arbetsrelaterade risker, enligt en ny rapport som bygger på data från Arbetsmiljöundersökningen (AMU) och Informationssystem om arbetsskador (ISA).

Unga i osäkra branscher

Många unga arbetar inom sektorer som hotell, restaurang och handel – områden som präglas av osäkra arbetsvillkor och en hög andel tidsbegränsade anställningar. Dessutom växlar de ofta mellan jobb, studier och arbetslöshet, vilket gör dem särskilt känsliga för konjunktursvängningar. Även om sysselsättningsgraden i Sverige är högre än EU-genomsnittet, är arbetslösheten bland unga också betydligt högre.

Högre risk för arbetsolyckor

Arbetsolyckor är vanligare bland unga än äldre arbetstagare, särskilt för unga män. En viktig orsak är bristande introduktion och kunskap om arbetsmiljöfrågor. Branscher som transport, avfallshantering och tillverkningsindustrin pekas ut som de mest riskfyllda.

Utmaningar för unga kvinnor

Unga kvinnor står inför andra typer av risker än män. De utsätts oftare för sexuella trakasserier, både från kollegor och kunder, särskilt inom vård- och omsorgsyrken. Samtidigt har unga män oftare fysiskt krävande arbeten – nästan hälften arbetar i yrken som kräver tung fysisk ansträngning.

Begränsade utvecklingsmöjligheter

Trots de risker de möter, är unga generellt lika nöjda med sina arbeten som äldre. Samtidigt rapporterar de oftare att arbetet känns monotont och att utvecklingsmöjligheterna är begränsade. Många unga betraktar sina arbeten som tillfälliga och saknar långsiktig motivation.

Balans mellan arbete och fritid

En annan utmaning för unga är tillgänglighetskraven. De förväntas i högre grad än äldre vara tillgängliga för sina arbetsgivare även på fritiden, ofta via telefon. Detta kan påverka balansen mellan arbete och privatliv negativt.

Vägen framåt

Rapporten lyfter vikten av att skapa en trygg och hälsosam arbetsmiljö för unga. De erfarenheter och risker som unga möter i början av arbetslivet kan få långsiktiga konsekvenser för deras hälsa och framtida karriär. Arbetsgivare uppmanas att prioritera introduktion och arbetsmiljöinsatser för att ge unga en stabil grund att stå på i arbetslivet.

Att förbättra arbetsmiljön för unga är inte bara en fråga om rättvisa – det är en investering i framtidens arbetskraft.

Redaktör
Redaktörhttps://arbetehalsa.se
Trygghet skapar framgång, varje dag på varje plats!

relaterade inlägg

Senaste inlägg