10.7 C
Stockholm
onsdag, april 16, 2025

Vad gör du som arbetsgivare om skyddsombudet stoppar arbetet?

Om skyddsombudet stoppar arbetet med stöd av arbetsmiljölagen (6 kap. 7 §), är det ett allvarligt beslut som tas för att skydda arbetstagarnas liv eller hälsa. Detta kallas för ett skyddsombudsstopp och kan endast genomföras om det finns en omedelbar och allvarlig fara. Skyddsombudet kan även stoppa arbete som utförs av inhyrd personal i verksamheten, men studerandeskyddsombud saknar denna befogenhet.

Hur går ett skyddsombudsstopp till?

Meddelande om stopp
Skyddsombudet meddelar arbetsgivaren om att en omedelbar och allvarlig fara föreligger och att arbetet därför har avbrutits. Detta kan ske muntligt, men det är viktigt att dokumentera situationen i efterhand.

Om du håller med om stoppet:
Om du som arbetsgivare delar bedömningen att det finns en allvarlig fara, accepterar du stoppet och avstår från att återuppta arbetet tills riskerna har åtgärdats. Samarbeta med skyddsombudet för att identifiera och åtgärda farorna så att arbetet kan återupptas på ett säkert sätt. I dessa fall behöver du inte kontakta Arbetsmiljöverket. Skyddsombudet häver stoppet när åtgärderna är genomförda.

Om du inte håller med om stoppet:
Om du anser att det inte föreligger någon omedelbar och allvarlig fara, ska du kontakta Arbetsmiljöverket på 010-730 90 00.

Arbetsmiljöverkets prövning
Arbetsmiljöverket avgör om arbetet ska fortsätta vara stoppat eller om det kan återupptas. Detta kan ske via telefon eller genom en inspektion på arbetsplatsen. Beslutet kan resultera i ett förbud (arbetet måste stoppas tills riskerna åtgärdats) eller ett beslut om att inte förbjuda arbetet (arbetet kan återupptas omedelbart).

Både arbetsgivaren och skyddsombudet har rätt att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut.

Redaktör
Redaktörhttps://arbetehalsa.se
Trygghet skapar framgång, varje dag på varje plats!

relaterade inlägg

Senaste inlägg